/portrett

moods of kp55

I juni 2001 fick vi möjligheten att bosätta oss i en «hytte» på Nesodden vid Bunnefjorden utanför Oslo - ett område än idag omringat av värnad skog, alldeles vid Krystalldammen på Blylaget; knappa 300 meter ifrån strandlinjen, dock med bara en glimt av sjöutsikt men med ett bra skyddat läge; på grund av den täta skogen. De första åren hyrde vi; innan vi övertog egendomen i november 2004. Tomten var fram till dess präglad i sin helhet av gräsmattor; vilket vi inte trivdes med så väldigt bra.

 

Våren 2005 blev en startpunkt för vårt hageaventyr. Bland bergknallarna har det med tiden blivit en tät och frodig hage; som är i ständig förändring. Vi är nog så ganska upptagna av den sinnliga upplevelsen som en hage kan ge en; att njuta hagen med alla sinnen.

Den 2,2 mål stora egendomen i växtzonen 3-4 ligger i slutet av Karl Pedersens Vei vid dammen; nr 55 - därav hagenamnet «moods of kp55»

Så långt har det varit en passionerad resa; närmast en besatthet, med mycket glädje och lek. Det börjar bli trångt om plats på vissa ställen; men vi finner fortfarande rum för nya infall och idéer. 

Det har varit en del felande, och med tiden har det naturligtvis också blivit en del planering; men det är fortfarande impulser, nya infall improvisation och ren hageglädje som guidar oss  :o)

Fråga oss helst inte vad alla de olika plantor heter; några namn har vi natruligtvis lärt oss med tiden; men vi är mer upptagna av vad växterna tillför till hagen, hur de ser ut och dess villkor, än vad de heter; färgklangen, texturen, olika typer av grönska,  blomstringstid, hur ljuset sillras genom vegetationen osv.

Vi lägger ned en del tid när vi bygger upp nya bädd och förbereder jorden; sedan kräver vår hage faktiskt inte så  mycket underhåll som man skulle tro. Ingen barmark blir ganska självgående!

Med tiden har det skapats ett mikroklima i hagen. I takt med att buskar och träd växer till sig bildas också naturliga rum;  som ger upphov till områden med varierande uttryck för olika sinnesstämningar - olika «moods»Varje årstid får lämna sitt avtryck; likaså olika tider av dygnet, väderlekar och behov. 

 

Vi prövar oss nu också på en liten köksträdgård byggd på hygelbädd-principen. Vi får ofta frågan om vad vi gödslar med: Naturgödsel, ekologisk algomin pro, vår egen kompost - hageavfall och från köket. Och allt det naturen lämnar efter sig höst och vinter får ligga kvar och multna på plats - det samma som sker på andra sidan staketet; på naturens villkor :o)

NRK-serien «Hagen min, S2E7» (38 min) som sändes i maj 2018 är en ingång till hagen vår; även om mycket har utvecklats sedan inspelningen våren och sommaren 2017.

alexander & jan

moods of kp55 © Created with Wix.com